Περί των πειραγμένων υποβάθρων της ΕΚΧΑ Α.Ε.

Ακούστηκε, στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, ότι στην περιοχή των Βρασνών, το υπόβαθρο (ο ορθοφωτοχάρτης) δείχνει τον οικισμό ως δάσος – και η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι πρόκειται για αλλοιωμένα υπόβαθρα, λόγω διαβαθμισμένης περιοχής. Το ζήτημα αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, ιδίως για τους ειδικούς, όμως για το ευρύ κοινό είναι κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν.

Μία τέτοια, περισσότερο προφανής, περίπτωση, φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα, από την περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου, ανατολικά του Σταυρού Θεσσαλονίκης.

Στο ερώτημα που ακολούθησε: και πώς μπορεί κανείς να οριοθετήσει ή να ελέγξει τον χαρακτηρισμό του ακινήτου του, όταν το υπόβαθρο είναι αλλοιωμένο (ή/και πώς μπορεί να ξέρει κανείς εάν το υπόβαθρο είναι πραγματικό, ή αλλοιωμένο), η απάντηση είναι: Google Earth! Πλέον, το Google Earth περιέχει φωτοληψίες έγχρωμων δορυφορικών εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης από διαφορετικές χρονικές στιγμές – και, κυρίως, θα βρει κανείς την πλέον πρόσφατη εικόνα του ακινήτου του, και της γύρω περιοχής. Βέβαια, η γεωμετρική ακρίβεια των εικόνων στο Google Earth δεν είναι εφάμιλλη εκείνης των υποβάθρων της ΕΚΧΑ, αλλά σίγουρα ο πρώτος έλεγχος μπορεί να γίνει. Για ακριβή αποτύπωση ενός γεωτεμαχίου θα χρειαστούν τοπογραφικά όργανα υψηλής ακρίβειας, και προσφυγή στις υπηρεσίες τοπογράφου μηχανικού ή δασολόγου.

Σημείωση: με ανάλογο τρόπο αντιμετωπίζονται και τυχόν αλλαγές που έχουν επέλθει μεταξύ 2007/2009 (χρόνος φωτοληψίας των υποβάθρων της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών) και 2017

Διαβάστε αύριο: τι με συμφέρει να κάνω, εάν το αγροτεμάχιό μου εμφανίζεται ως “ΔΑ”;

Αφήστε μια απάντηση