Είναι το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης δασική έκταση;

Γράφαμε τις προάλλες ότι ο τρόπος που γίνεται πλέον η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών είναι, τουλάχιστον, απαράδεκτος. Πρακτικά, οι Δασικοί Χάρτες απεικονίζουν μόνο 2 καταστάσεις: αυτές με πράσινο χρώμα (δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις διαφόρων περιπτώσεων) και αυτές χωρίς χρώμα (υπόλοιπες περιοχές). Για να βρει κανείς περί τίνος πρόκειται κάθε φορά, πρέπει να χρησιμοποιεί διαδοχικά το σχετικό εργαλείο (“πληροφορία είδους έκτασης”).

Το γιατί άλλαξε ο παλιός καλός τρόπος (με τα χρώματα οριογραμμών και τους κωδικούς) υπάρχουν πολλαί απόψεις. Το πιθανότερο είναι ότι οι Δασικές Υπηρεσίες, πάνω στον πανικό τους να προλάβουν τις προθεσμίες για να αναρτήσουν τους χάρτες, έκαναν όπως-όπως όποιες διορθώσεις μπορούσαν (π.χ. ενσωμάτωση διοικητικών πράξεων), σε συνεργασία με τα ιδιωτικά γραφεία που για ένα κομμάτι ψωμί ανέλαβαν την επικαιροποίηση των χαρτών, και απλά δεν “έβαψαν” τις οριογραμμές σύμφωνα με τις Τεχνικές Προδιαγραφές, ούτε δημιούργησαν την σχετική Βάση Δεδομένων. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα.

Το θέμα μας είναι μια όαση στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Αθηνών, μία τρύπα μέσα στην τρύπα των σχεδίων πόλεως, που εξαιρέθηκαν της ανάρτησης, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης (βλ. εικόνα). Εντελώς τυχαία ανακαλύψαμε ότι στον Δασικό Χάρτη εμφανίζεται ως ΑΛ (άλσος – πάρκο) με επιπλέον πληροφορίες “ΔΑ” και 3 (=εντός σχεδίου πόλεως). Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι ενώ είναι έκταση που σαφώς υπάγεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, εν τούτοις δεν έχει πράσινο χρώμα. Επαναλαμβάνουμε και πάλι: το ανακαλύψαμε εντελώς τυχαία, πατώντας δηλαδή με το εργαλείο “Πληροφορίες” για να δούμε αν είναι εντός ή εκτός ανάρτησης. Για το τι συνέβη εκεί, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Το πιθανότερο είναι ότι κατά λάθος δεν ενσωματώθηκε στην “τρύπα” του Π.Σ. Αθηνών. Και επειδή, οι χαρακτηρισμοί “ΑΛ” είναι παραδεκτοί μόνο εντός των οικισμών (εξ ου και ο κωδικός 3), οι προγραμματιστές της ΕΚΧΑ ΑΕ δεν σκέφτηκαν ότι θα μπορούσε να παρεισφρήσει πολύγωνο με χαρακτηρισμό ΑΛ στις αναρτημένες περιοχές, ώστε να το “χρεώσουν” με πράσινο χρώμα!

Όσον αφορά το ερώτημα αν συντρέχει λόγος υποβολής αντίρρησης στην περίπτωση αυτή, το πιθανότερο είναι πως όχι. Με βάση πρόσφατη εγκύκλιο, σε λίγες μέρες και το Πάρκο Αντώνη Τρίτση θα εξαιρεθεί της ανάρτησης…

Διαβάστε αύριο: Τι είναι τα πολύγωνα “ΑΧ”; Χρειάζεται να υποβάλουμε αντίρρηση;

 

Αφήστε μια απάντηση