Δασικοί Χάρτες και… δανειστές (upd2)!

Πολλά και ενδιαφέροντα ακούστηκαν στην εξαιρετική Επιστημονική ΕσπερίδαΔασικοί Χάρτες: Αντιμετώπιση ή επιδείνωση του ελλείμματος δασικής προστασίας;” που διοργάνωσε στις 25-5-2017 στην Πλάκα η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ανώτατοι δικαστικοί, και πλήθος κόσμου, καθώς επίσης και ο αρμόδιος Αν.Υπουργός Σ. Φάμελλος, ο οποίος εκφώνησε και σύντομη ομιλία.

https://www.youtube.com/watch?v=jKcwwCryle8

Με τις διάφορες ρυθμίσεις η κύρωση του Δασικού Χάρτη θα αφορά, τελικά, μόνο τις “αδιάφορες” δασικές εκτάσεις (που ήταν ανέκαθεν δάση και δασικές εκτάσεις, πέραν κάθε αμφισβήτησης), οι οποίες και θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εκτάσεις του Δημοσίου, που περνούν αυτομάτως στον έλεγχο του Υπερταμείου. Το γεγονός ότι η ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο θα πρέπει να μας προβληματίσει σχετικά με τις “οικολογικές ευαισθησίες” των Δανειστών, ή εάν υποκρύπτονται άλλες σκοπιμότητες…

Η κα Καραμανώφ επανέλαβε, επίσης, μία παλαιότερα διατυπωμένη άποψή της σχετικά με την ανάθεση σύνταξης των Δασικών Χαρτών σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία (θα έπρεπε να συντάσσονται από τη Δασική Υπηρεσία).

Τέλος, ένα από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της Εσπερίδας ήταν η διαπίστωση ότι οι Δασικοί Χάρτες δεν είναι αναπτυξιακό εργαλείο (όπως υποστηρίζεται ευθέως από το Υπ.Περιβάλλοντος), αλλά αποκλειστικά και μόνο (θεσμικό) εργαλείο αποτύπωσης (και προστασίας) των δασικών οικοσυστημάτων.

Διαβάστε σχετικά ρεπορτάζ για την Εσπερίδα παρακάτω:

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση