Και νέα παράταση για τους Δασικούς Χάρτες!

Αυτό θα κατάλαβαν αρχικά όσοι πήγαν να διαβάσουν τη σημερινή (25/9) ανακοίνωση της Δ/νσης Δασών Μαγνησίας, με την οποία τροποποιήθηκε η αρχική (10/2!) ανακοίνωση ανάρτησης του Δασικού Χάρτη μόνο ως προς το τμήμα που αφορά στις καταληκτικές ημερομηνίες, καθορίζοντας ως νέα προθεσμία την…ίδια ημέρα που εκδόθηκε η ανακοίνωση!

Εξάλλου, πριν από λίγες μέρες (21/9) δημοσιεύθηκε η ΥΑ για την ατέλεια υποβολής αντιρρήσεων για Υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι στους εν λόγω φορείς της Κεντρικής Διοίκησης δόθηκαν 2 ολόκληρες εργάσιμες (Παρασκευή και Δευτέρα) για την υποβολή αντιρρήσεων ατελώς, που ως γνωστόν γίνεται αποκλειστικά και μόνο στα ΣΥΑΔΧ, γιατί ως επίσης γνωστόν, η ηλεκτρονική υποβολή εκτός ΣΥΑΔΧ απαιτεί την πληρωμή του ειδικού τέλους αντιρρήσεων (το γεγονός αυτό ήταν για πολλούς σημείο ότι επίκειται και νέα παράταση υποβολής αντιρρήσεων).

Και φυσικά λες και η υποβολή αντίρρησης είναι το ευκολότερο πράγμα του κόσμου, αφού χρειάζεται κανα μισάωρο στην καλύτερη περίπτωση για να ανοίξει η καρτέλα του αιτούντος, να συμπληρωθεί η αίτηση, υπό την προϋπόθεση ότι το υπό αντίρρηση γεωτεμάχιο είναι σε ψηφιακή μορφή, να εκτυπωθεί η αντίρρηση και το αποδεικτικό υποβολής στους έγχρωμους inkjet εκτυπωτές των ΣΥΑΔΧ, να υπογραφεί και να κλείσει ο σχετικός φάκελος…

Έτσι, μόνο οι ΜΚΟ – Οικολογικές Οργανώσεις έμειναν με το παράπονο της επιβάρυνσης με το ειδικό τέλος αντιρρήσεων, γι’ αυτό και προσέφυγαν εκ νέου στο ΣτΕ.

Και τώρα, τι μπορεί να κάνει κάποιος που έμεινε εκτός νυμφώνος;

α) να υποβάλει αίτημα για εξαγορά / έγκριση επέμβασης, εφ’ όσον δεν δηλώνει το αγροτεμάχιο στον ΟΠΕΚΕΠΕ (μόνο αν η έκταση εμφανίζεται ΔΑ/ΧΑ)

β) να υποβάλει αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 67, μόνο αν πρόκειται για ΑΔ ή ΠΔ όπου στο σώμα της πράξης αναγράφεται ότι στις Α/Φ 1945 επρόκειτο για μη δασική έκταση. Προσοχή: Αν πρόκειται για ΔΔ που έχει γίνει λάθος, έπρεπε να έχει γίνει αντίρρηση για την μη δασική μορφή του 1945

γ) να υποβάλει αίτημα για πρόδηλο σφάλμα μέχρι την κύρωση του Δασικού Χάρτη επιτόπου στην οικεία Δ/νση Δασών, μόνο αν πρόκειται για παράλειψη απεικόνισης πράξεων της Διοίκησης, για παραχωρητήρια, εποικιστικές εκτάσεις κλπ

δ) να υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 44 για άρση αναδασωτέας, μόνο αν πρόκειται για ΑΝ/ΑΔ ή ΑΔ/ΑΑ ή ΑΝ/ΠΑ και εφ’ όσον συντρέχουν κατάλληλοι λόγοι (πχ νομική ή πραγματική πλάνη)

ε) να υποβάλει αίτημα για έκδοση διαπιστωτικής πράξης πεδινής χορτολιβαδικής έκτασης (αν πρόκειται για ΧΑ, ΧΧ, ΑΧ) ή τεχνητής δασικής φυτείας (για ΠΔ, ΔΔ, ΑΔ)

στ) να προσφύγει στο ΣτΕ κατά της πράξης κύρωσης του Δασικού Χάρτη (δεν την λες και την φθηνότερη λύση, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση όπου τα παράβολα λόγω του πλήθους ή/και της έκτασης των αντιρρήσεων ξεπερνούν τα 5-10.000 ευρώ)

ζ) να διαμαρτυρηθεί προφορικά ή εγγράφως με όποιον τρόπο κρίνει πρόσφορο. Εάν οι διαμαρτυρίες είναι μαζικές, πιθανότατα θα δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία  μόνο στις περιοχές που θα υπάρξει ανάγκη

Εν αναμονή λοιπόν του επόμενου κύματος αναρτήσεων (Ημαθία, Πέλλα, Σέρρες, Κιλκίς). Ή της επόμενης … τελευταίας εκπρόθεσμης παράτασης και της σχετικής αιτιολογίας !

Σημείωση: μέχρι την στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, η καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή είναι τα μεσάνυχτα στις 25/9/2017. Από περιέργεια θα ανοίξουμε μία δοκιμαστική να δούμε τι θα γίνει!…

Αφήστε μια απάντηση