Η (μωβ) αχίλλειος πτέρνα των Δασικών Χαρτών!

Οι οικιστικές πυκνώσεις ενδέχεται να είναι η αιτία για μία ακόμα ανατροπή στο σήριαλ των αναρτημένων Δασικών Χαρτών, εν μέσω δημοσιευμάτων σχετικά με τις ρυθμίσεις του νέου δασικού νομοσχεδίου, που αναμένεται εντός ολίγων ημερών.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του voria.gr, η εισήγηση του Συμβούλου Επικρατείας κ.Ντουχάνη είναι υπέρ του να γίνουν δεκτές οι προσφυγές του ΓΕΩΤΕΕ και της ΠΕΔΔΥ κατά της ΥΑ καθορισμού των κριτηρίων των οικιστικών πυκνώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στην εισήγησή του προς το ΣτΕ, ο αρμόδιος εισηγητής κ. Ντουχάνης προτείνει να γίνει δεκτή η προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης την οποία χαρακτηρίζει αντισυνταγματική. Συγκεκριμένα αναφέρει: «η προσβαλλόμενη απόφαση αντίκειται με τις διατάξεις τωv άρθρων 24 παρ.1 και 117 παρ.3 του Συντάγματος, παραβιάζοντας τόσο τη συνταγματική υποχρέωση του Κράτους για τη σύνταξη δασολογίου με βάση τους κυρωμένους δασικούς χάρτες όσο και τοv κανόνα του ‘δασικού κεκτημένου’, σύμφωνα με τον οποίο τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τοv κοινό νομοθέτη για την προστασία των δασών μπορούν να μεταβληθούν μόνο προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της προστασίας αυτής και πάντως όχι προς την κατεύθυνση της εξαίρεσης δασικών εκτάσεων». Συνεχίζει τονίζοντας πως με την προσβαλλόμενη απόφαση «οι ‘οικιστικές πυκνώσεις’ εξαιρούνται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών (με αποτέλεσμα μάλιστα να μηv μπορούν να ασκηθούν αντιρρήσεις), παρότι δεν είναι μη δασικές εκτάσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως δεv περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες. Ως εκ τούτου δε οι εv λόγω ‘οικιστικές πυκνώσεις’ αφορούν αποκλειστικά αυθαίρετους οικισμούς εντός δασών ή δασικών εκτάσεων και εν γένει εκτάσεων υπαγόμενων στη δασική νομοθεσία». Ο εισηγητής υπογραμμίζει επίσης ότι «εξάλλου, η οικιστική αξιοποίηση τωv δασικού χαρακτήρα εκτάσεων δεν συνιστά λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος που θα δικαιολογούσε κατ’ αρχήv τη μεταβολή του προορισμού τους. Επίσης, η αποστολή των περιγραμμάτων των ‘οικιστικών πυκνώσεων’ στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την περιβαλλοντική και πολεοδομική τους διαχείριση δεv αναιρεί τη συνταγματική υποχρέωση ένταξης των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων στους δασικούς χάρτες και στο δασολόγιο, πέραν του ότι οι εκτάσεις αυτές δεν επιδέχονται πολεοδομικής αξιοποίησης, αφού η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών προωθείται άμεσα κα ι αυτοτελώς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, ενόψει και του μακρού χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία». Ο εισηγητής καταλήγει αναφέροντας πως με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση «θίγεται το ‘δασικό κεκτημένο’, διότι η εξαίρεση τωv εν λόγω εκτάσεων από τους δασικούς χάρτες δεν συνιστά πρόσφορο μέτρο για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, αντιθέτως δε το μέτρο αυτό κωλύει τηv απογραφή του συνόλου των εκτάσεων αυτών και, ως εκ τούτου. επιδεινώνει την προστασία τους σε σχέση με τις διατάξεις του άρθρου 23 του ν. 3889/2010 όπως ίσχυαν πριν από τηv τροποποίησή τους με τοv ν. 4389/2016»

Οι επιπτώσεις στη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών από τυχόν ακύρωση της ΥΑ για τις οικιστικές πυκνώσεις αναμένονται πολύ σημαντικές και ίσως το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να επεξεργαστεί άμεσα ένα plan b για την περίπτωση αυτή, ώστε η ανάρτηση να συνεχιστεί με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του δικαιώματος υποβολής αντίρρησης εντός των μωβ περιγραμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΝΔΟΙΚΟ έχει προσφύγει επίσης στο ΣτΕ για το θέμα της ανάρτησης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών με εξίσου σημαντικούς λόγους (“αναλογικό” παράβολο κ.ά)

Αφήστε μια απάντηση