Εδώ και λίγες ώρες είναι “στον αέρα” το τελευταίο κύμα αναρτήσεων Δασικών Χαρτών*, στο οποίο περιλαμβάνονται τρεις (3) μεγάλες περιοχές, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: ο Ν. Μαγνησίας (πλην του ΟΤΑ Βόλου, Αγχιάλου, Σκιάθου και Αλοννήσου, όπου συντάχθηκαν Δασικοί Χάρτες με παλαιότερα προγράμματα και δεν έχουν ακόμα επικαιροποιηθεί), ο Ν. Ιωαννίνων (από τους μεγαλύτερους, σε έκταση, Νομούς στην Ελλάδα) και η Π.Ε.Νήσων Πειραιά (Πόρος, Αίγινα, Τροιζηνία κλπ).
Λόγω καταγωγής, αλλά και λόγω ιδιαιτερότητας, θ’ αφιερώσουμε δυο λόγια στο Ν. Μαγνησίας: η κατάρτιση Δασικού Χάρτη για μία περιοχή, όπως το Πήλιο, αποτελεί πραγματικό άθλο, και επιστημονική πρόκληση συνάμα, αφού αποτελεί μία από τις πιο σύνθετες και περίπλοκες καταστάσεις, από άποψη φυσιογνωμίας, ιστορίας, πολιτισμικών στοιχείων κ.λπ. Ένα ολόκληρο βουνό, όπου ο άνθρωπος ζει εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, με τα περίφημα 24 χωριά και τους πολλαπλάσιους οικισμούς, με τη μεγάλη αξία γης (συναισθηματική, οικοπεδική, αγροτική, τουριστική), με την σπουδαία ιστορία, και τα μυθολογικά στοιχεία. Μία περιοχή που έζησε τον εφιάλτη των δασικών πυρκαγιών, ιδίως το 2007 (για τα προβλήματα των ευρύτερων αναδασωτέων λόγω πυρκαγιών, διαβάστε εδώ ).
Πρόκειται, επίσης, για μία περιοχή όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η κτηματογράφηση, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες γης θα πρέπει να ξεσκονίσουν παλαιούς τίτλους, διαθήκες, συμβόλαια σχεδόν ενός αιώνα πριν, και πιθανότατα να κάνουν και τοπογραφικά διαγράμματα. Πρόκειται για έναν “μπελά” στον οποίο μπαίνουν οι ιδιοκτήτες γης, αλλά που δεν θα πάει χαμένος, αφού όταν έρθει και η ώρα της κτηματογράφησης, όλα αυτά θα χρειαστούν εκ νέου. Το κακό είναι ότι ο πολίτης μπαίνει σε διπλό κόπο.
Τέλος, να επισημάνουμε ότι στο Πήλιο, σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν δημόσια δάση ή δασικές εκτάσεις (ή είναι ελάχιστα), αφού στις περισσότερες περιπτώσεις στο παρελθόν έγινε παραχώρηση εκτάσεων υπέρ των τότε Κοινοτήτων. Άρα μιλάμε για δημοτικά (πλέον) δάση. Τυχόν δασικός χαρακτηρισμός σημαίνει, πιθανότατα, αμφισβήτηση της κυριότητας της έκτασης μεταξύ του τοπικού Δήμου και των ιδιωτών.
Λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων στην εν λόγω περιοχή, συνίσταται στους ενδιαφερόμενους να εξετάσουν άμεσα τον χαρακτήρα της ακίνητης περιουσίας τους (στην ειδική εφαρμογή της ΕΚΧΑ ΑΕ, εδώ), ώστε σε περίπτωση που εμφανίζεται έκταση με δασικό χαρακτήρα, να γίνει έγκαιρα η κατάλληλη προετοιμασία.
*απομένει για την επόμενη Παρασκευή 17/2 ο Ν. Χαλκδικής